Aktiviteetit

Hiihto

Myllyn Pirtin pihalta pääsee suoraan Jokivartisten Kyläseuran ylläpitämälle lähes 100 km:n latuverkostolle. Verkostoa hoidetaan nykyaikaisella Paana 100 -latutampparilla, jolla saadaan samalla ajokerralla latu-ura sekä perinteiseen- että luisteluhiihtoon.

Alkusyksyn "ensilumen latu" sijaitsee Myllyn Pirtin ympäristössä. Lumimäärän kasvaessa verkoston kunnossapitoaluetta laajennetaan siten, että ensin pyritään saamaan kaikki lähialueen kyläkunnat (Jarhoinen, Väylänpää, Orajärvi) sen piiriin ja hiihtolomien alkaessa (viikolta 8) koko reitistön pitäisi olla kunnostuksen piirissä.

Jokivartisten Kyläseuran ylläpitämä reitistö on selkeästi ns. sunnuntaihiihtäjälle tarkoitettua, suhteellisen helppoa, kauniissa ranta-ja vaaramaisemissa kiertelevää nautinnollista hiihtomaastoa aivan paria poikkeusta lukuunottamatta. Nämä poikkeukset ovat Kamalin erämaaosuudella ja Orankilaen kierroksella.

Sen sijaan esim. Ritavaaran hiihtokeskuksen ladut ovat sitten aivan toisenlaiselle käyttäjäkunnalle tarkoitettuja: vaativia, kilpailu- ja harjoituskäyttöön sopivia.

Katso latukartta tästä.

Katso latureitistön kunnossapitotiedotteet täältä.


Kalastus

Myllyn Pirtiltä on Naamijoelle matkaa vain n. 100m, joten mm. harjuksen pyyntiin on mitä mainioimmat mahdollisuudet. Tornionjoelle, lohen valtakuntaankin on matkaa vain pari kilometriä. Alueen kalastusmahdollisuuksista, veneiden vuokrauksista, lupien hankinnoista yms. kannattaa olla yhteydessä naapuriimme Petri Uusitaloon (p. 040 397 021), jolla on ko asioista todella hyvä tietämys. Myös Petrin kotisivuilta löydät runsaasti kalastusaiheista tietoa.


Frisbeegolf

Naamivaarassa on kiinteä 20-väyläinen frisbeegolfrata, joka on vapaasti käytettävissä ympäri vuoden. Radalle on Myllyn Pirtiltä matkaa noin 800 metriä. Alueelta löytyy aloittelijoille sopiva 9-väyläinen versio ja enemmän haastetta kaipaaville täysi 20-väyläinen layout. Lisää informaatiota ja mm. ratakartat löytyvät Jokivartisten kyläseuran sivustolta. Pelivälineitä on myös saatavissa vuokralle. Ota yhteyttä!


Patikointi

Erinomaiseksi päiväretkeksi sopii patikkareitti Orajärveltä Orankiin / Naamijoelle. Lähtöpaikkoina Orajärvellä joko kylätalo (entinen koulu) tai Kiimavaarassa kylätien varrella. Reitti on pituudeltaan vajaa 15 km, se on merkitty ja osin pitkostettukin. Kuivana aikana reitin voi tulla läpi lenkkikengissä, mutta muulloin on syytä varustautua kumisaappain. Välillä on useita taukopaikkoja: Pirttivaara, Teikokota, Orankilaki ja päätepisteessä joko Köngäsenniskalla tai Naamivaaran alla. Naamivaaran / Myllyn Pirtin / Uusitalon haaralla saat hieman tuntumaa alueen paikallishistoriaan, sillä reitti kulkee kahden venäläisen sotavangin väliaikaisen hautapaikan kautta.

Kuljetuspalvelun Orajärvelle voit tilata Petri Uusitalolta (p. 0400 397 021).

Huom! Ympärillä runsaasti latu- ja kelkkailureitistöä, jota voi käyttää myös patikointiin.

Katso patikointireitti tästä.


Moottorikelkkailu

Myllyn Pirtti on erinomainen tukikohta myös moottorikelkkailijoille. Virallinen ja kunnossapidetty Pello - Kolari reitti menee n. 100m:n päästä ja siitä pisto pihaan. Suunnattaessa Myllyn Pirtiltä kohti Kolaria, tulee parin km:n päässä liittymämahdollisuus myös Ruotsiin.


Pulkkamäet

Naamivaarassa on myös Napapiirin pisin, n. 250-metrinen pulkkamäki. Se kunnostetaan latutampparilla aina latujen ajon yhteydessä. Naamivaaraan on todella helppo tulla, sillä sinne pääsee niin autolla, hiihtäen kuin moottorikelkallakin. Alueella on vapaasti käytettävissä itsepalvelukota. Kyseisestä lähtöpaikasta on hiihtäjälle tarjolla lukuisia eri reittivaihtoehtoja, joten Naamivaarassa ja sen ympäristössä voi helposti viettää vaikka useita päiviä koko perheen voimin.