Myllyn Pirtin historiaa

Talo on rakennettu vuonna 1933 Saukko-ojan perheen Orangin asutusalueen ensimmäiseksi asumukseksi. Sen rakensivat tuleva isäntä Iisak Saukko-oja ja Heikki Uramo. Huomiotavaa on, että kaikki rakennuspuut saatiin paikan päältä.

Myllyn Pirtin alkuperäisiin asukkaisiin kuulunut Alfred Ylisaukko-oja oli viisivuotias, kun Saukko-ojan perhe muutti Pellosta Naamijoelle

Ensivaiheessa tehtiin vain pirtti. Muutamaa vuotta myöhemmin rakennettiin jatko-osa, johon tuli erillinen keittiö ja makuuhuone (nykyinen sauna / pesuhuone / wc). Vaikka talo rakennettiinkin perheen asumukseksi, toimi se yhden talven myös savottakämppänä.

Alunperin talo tehtiin sen ajan tavan mukaan ns. "multipenkille". Vuonna 1947 Myllyn Pirtti "kengitettiin", eli nostettiin ylös, poistettiin alimmaiset pehmentyneet hirret ja alle tehtiin kivijalka valamalla.

Taloa asuttiin aina 60-luvun alkuun saakka, jolloin pihan toiselle puolelle tehtiin uusi, tiilirakenteinen omakotitalo. Tämän jälkeen Myllyn Pirtti toimi lähinnä perheen lasten kesäisenä nukkumapaikkana ja myöhemmin vain varastona.

Myllyn Pirtin saneeraustyö aloitettiin keväällä 2005 ja se valmistui kesällä 2006.

Pihapiirin vanha isäntä Alfred siirtyi ajasta ikuisuuteen syksyllä 2014. Pirtin nykyinen omistaja Harry Ylisaukko-oja asustaa pihan toisella puolen olevaa, sittemmin jo peruskorjattua omakotitaloa. Harryn päätyönä on jo lähes 40 vuoden ajan ollut kirjolohen kasvatus ja kalatuotteiden valmistus.